11. tammikuuta 2013

Neljän viljan sämpylät

Pitäisi useamminkin tehdä leipää itse. Lopulta se ei koskaan ole niin vaikeaa, kuin on aluksi kuvitellut! Toki siinä joutuu kätensä sotkemaan, mutta niin kokatessa ja leipoessa kuuluu käydäkin. Hyvän leipätaikinan tekemiseen on ihan omat niksinsä. Jauhoja ei kannata missään nimessä laittaa liikaa. Itse meinaan aina sortua tähän ansaan, mutta kun malttaa vaivata taikinaa tarpeeksi kauan (yli 10 minuuttia), se lopulta irtoaa käsistä vähemmälläkin jauhomäärällä.



















Neljän viljan sämpylät
5 dl maitoa (tai vettä)
1 pss kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
2 dl neljän viljan puurohiutaleita
1 dl ruislesettä
3 dl vehnäjauhoja
50 g oivariinia

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi mikrossa tai kattilassa. Sekoita kuivahiiva puurohiutaleiden ja ruisleseiden kanssa ja kaada lämmin maito joukkoon. Lisää suola ja hunaja, sekoita puuhaarukalla. Lisää vehnäjauhot ja ala vaivata taikinaa. Jos tuntuu, ettei 15 minuutin vaivaamisen jälkeen taikina osoita minkäänlaisia käsistäirtaantumisen merkkejä, lisää vielä jauhoja korkeintaan puoli desiä kerrallaan. Lopuksi lisää sulatettu rasva, vaivaa se vielä taikinan joukkoon ja ala muotoilla pieniä sämpylöitä. Kannattaa tosiaan tehdä sämpylöistä pieniä, sillä niitä kohotetaan vielä liinan alla puoli tuntia, jolloin ne kasvavat huimasti. Muista myös jättää sämpylöiden väliin riittävästi tilaa, etteivät ne tarraa toisiinsa kiinni. Voitele sämpylät vedellä, näin pinnasta tulee hieman rapea. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja paista alatasolla noin 15 minuuttia riippuen sämpylöiden koosta.

Vinkki! Voit myös muotoilla taikinasta patonkeja. Itse tein yhden, sillä kaikki sämpylät eivät mahtuneet samalle pellille. Paistoaika oli sama kuin sämpylöissä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...