24. tammikuuta 2013

Vaivaamaton leipä

Itse tehty leipä on aina todella herkullista, mutta valitettavan harvoin sitä tulee leivottua. Niin, pitäisi sekoitella ja vaivata ja tahria kädet ja tulee kamala sotku jajaja.. Nyt näitä asioita ei voi enää käyttää tekosyynä, nimittäin nyt on löytynyt sellaisen leivän ohje, jota ei tarvitse vaivata ollenkaan ja joka valmistuu kätevästi kaikkien muiden päivän askareiden ohessa. Itse laitoin taikinan tekeytymään eilen aamulla, tänään aamulla tein siitä leivän muotoisen, kohotin vielä liinan alla ja paistoin tunnin uunissa. Pitkän kohotuksen aikana leipään syntyy makua ja rakennetta. Ohjeessa käsketään käyttämään kylmää vettä, ja se onkin pitkän kohottamisen salaisuus hiivamurusen ohella. Leipä paistetaan padassa, minkä takia siihen tulee todella rapea pohja. Itse tekemiseen minulla meni aikaa ehkä 10 minuuttia, muu aika olikin sitten odottelua. Todellakin vaiva(ama)ton leipä!

















Vaivaamaton leipä
6 dl vehnäjauhoja
2 dl neljän viljan puurohiutaleita
1 dl ruislesettä
1-2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
4,5 dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa nuolijalla ja lisää vesi. Sekoita ainekset keskenään. Lopputulos näyttää epämääräiseltä mössöltä, mutta uskokaa - kyllä se vielä lopulta taikinalta näyttää! Kohota liinan alla huoneenlämmössä 10-20 tuntia. Itse taisin kohottaa taikinaa vahingossa 24 tuntia, koska en halunnut alkaa aamuyön pikkutunteina leipomaan. Kun taikinaa on kohotettu, levitä työtasolle leivinpaperi ja päälle paljon jauhoja. Taikina on vielä kovin tarttuvaa, joten jauhojen määrää ei voi liioitella. Kaada taikina jauhokasan keskelle ja painele se litteäksi, jotta ilmakuplat tyhjentyvät. Käännä taikinalevyn reunat keskustaan niin kuin taittelisit nenäliinan. Ripottele taikinan päälle vielä jauhoja, jauhota taikinakulho kunnolla ja laita leipätaikina vielä pariksi tunniksi kohoamaan.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja nosta uuninkestävä kannellinen pata uuniin lämpenemään. Itselläni oli käytössä 1,5 litran pata ja se riitti mainiosti. Kun uuni on lämmin, ota pata uunista, nosta taikina pataan, kansi päälle ja koko komeus uuniin. Paista ensin 30 minuuttia ja ota sitten kansi pois, siirrä pata alatasolle ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia tai kunnes leipä on kypsä. Leipä irtoaa padasta ihan ilman vippaskonsteja eikä pataa tosiaan tarvitse voidella mitenkään.

Helppoa kuin mikä!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...