3. marraskuuta 2013

Omenainen kanapata

Nämä sunnuntait ovat kuin luodut uunissa haudutettaville ruuille! Vielä kun ulkona on noin harmaa ja sateinen keli, on hyvä tekosyy pysyä sisätiloissa. Törmäsin toisessa ruokablogissa tällaiseen reseptiin. No, kuten yleensäkin, sieltä löytyi inspiraatio ja omat kokkaukset löysivät sitten hieman toisenlaisen suunnan. Tähän ruokaan sopii oikeastaan melkeinpä mikä tahansa lintu. Itse käytin tällä kertaa sitä perinteistä broileria. Olisi tuolla lähikaupassa ollut jopa sorsaa, mutta sekin oli pakasteena, eikä tänään ollut aikaa sulatteluun. Pitääkin tehdä taas joku päivä visiitti kauppahalliin, josko siellä olisi enemmän kausilihaa tarjolla! Ja kuten syyskauteen kuuluu - myös omenat olivat keskeisessä roolissa tässä ruuassa.

Uuniin menossa. Siideri vielä lisäämättä.


















Omenainen kanapata
1 kokonainen broileri
3 omenaa
2 luomusitruunaa
tuoretta timjamia
4 rkl hunajaa
1 tl kanelia
4 dl omenasiideriä (perus Golden Cap toimi hyvin)
1 kanaliemikuutio
vettä
suolaa
pippuria

Ota kana huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen valmistamista. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Taita kanan siivet selän taakse, näin rintafileet kypsyvät tasaisemmin eivätkä vahingossakaan jää raa'aksi. Puolita toinen sitruuna ja työnnä puolikkaat kanan sisälle. Ota nippu timjaminoksia ja työnnä ne perässä. Heitä kanan sisälle vielä suolaa ja pippuria. Näin varmistetaan, että kanan liha maustuu kauttaaltaan. Hiero kanan pintaan suolaa ja pippuria ja aseta se uuninkestävään pataan. Pilko omenat ja sitruuna isoiksi lohkoiksi ja asettele kanan ympärille. Sirottele kaneli tasaisesti ainesten päälle. Valele koko komeus hunajalla, murustele pataan kanaliemikuutio, pistä kanan päälle vielä lisää timjamia ja lopuksi kaada siideri joukkoon. Lisää vielä vettä niin, että kana on puoliksi peittynyt. Iske uuniin 1,5 tunniksi, josta ensimmäinen puolituntinen ilman kantta. Näin kanan pinta saa myös hieman väriä. Kun olet laittamassa kantta, sekoittele pohjalla olevia nesteitä ja valele niillä myös kanaa. Lykkää takaisin uuniin vielä tunniksi.

Tässä välissä on hyvä valmistaa perunamuussi tai joku muu haluttu lisuke. Kun kanan on aika tulla uunista ulos, nosta se padasta erilliselle lautaselle ja pistä folio päälle. Näin kananliha saa levätä ja vetäytyä rauhassa. Sen jälkeen siivilöi neste kattilaan ja pistä omenalohkot tarjoiluastiaan. Ota 1 dl kylmää vettä ja sekoita siihen 2 kukkurallista ruokalusikallista vehnäjauhoja. Kaada seos kastikkeen joukkoon kattilaan. Suurusta nopeasti liedellä.

Nosta kana, omenalohkot, kastike ja valitsemasi lisuke pöytään, tarjoile vaikka omenasiiderin kanssa. Siis hyvänen aika miten suussasulavaa kanaa, ja maut olivat kyllä aivan kohdillaan! Ehdottomasti suosittelen kokeilemaan, tämä ruoka ei ollut myöskään hinnalla pilattu.

Uunista ulos. Seuraavaksi vielä viimeistelyt.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...