Gazpacho - tuo herkullinen kylmä keitto lämmittää mukavasti tulisuudellaan. Tämän keiton tekeminen on helppoa kuin mikä, joskin ilman blenderiä, tehosekoitinta tai sauvasekoitinta tämän tekemiseen varmaan uhraantuu aikaa paljonkin. Tätä keittoa ei missään vaiheessa kypsennetä tai lämmitetä, joten kaikkien vihannesten vitamiinit ja hivenaineet säilyvät keitossa. Gazpacho onkin todella hyvä flunssankarkoittaja. Mies oli alkuun todella epäileväinen, kun tätä hänelle alkukeitoksi ehdotin. Nyt hän on ensimmäisen kerran jälkeen valmistanut tämän satsin lähes joka päivä. Ovela tapa saada tuo mieskin syömään enemmän vihanneksia.. Jos et itse välitä niin tulisesta, voit jättää chilin vaikka kokonaan pois. Maistele keittoa aina välillä ja lisää mausteita tarvittaessa.
Gazpacho eli kylmä tomaattikeitto
4 tomaattia
1 paprika
puolikas kurkku
1/3 osaa habanerochiliä
2 valkosipulinkynttä
1 sitruunan mehu
0,5 dl hampunsiemeniä/ 1 rkl oliiviöljyä
1 dl vettä
1,5 tl worcesterkastiketta
1 rkl pizzamaustetta
1 rkl ketsuppia
mustapippuria
cayannepippuria
valkosipulijauhetta
paprikamaustetta
chipotle-chilijauhetta
ancho-chilijauhetta
suolaa tarvittaessa
Aloita pilkkomalla paprika ja kurkunpuolikas hieman pienemmäksi. Murskaa valkosipulinkynnet ja heitä kaikki blenderiin. Lisää chili. Tee tomaatteihin pienet ristiviillot alapuolelle. Laita tomaatit kiehuvaan veteen, 14 sekuntia riittää. Tämän jälkeen huuhdo niitä jääkylmässä vedessä, jotta kypsyminen pysähtyy. Näin tomaatit on kaltattu ja kuori irtoaa helposti. Poista tomaateista vielä kannat ja lisää blenderiin. Purista joukkoon sitruunanmehu ja lisää vesi sekä hampunsiemenet (tai oliiviöljy). Aja tasaiseksi keitoksi ja aloita maustaminen. Lisää mausteita vähän kerrallaan ja tarkista maku aina välissä. Makua saa aina lisää, mutta sitä on hankalampi ottaa pois. Kun maku on mielestäsi kohdillaan, laita keitto tekeytymään jääkaappiin, jotta maut tulevat paremmin esiin ja keitto olisi tarjottaessa kylmää. Nauti hyvän patongin tai maalaisleivän kera!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti