7. maaliskuuta 2011

Naudan pippuripaahtopaisti, perunamuusi ja punaviinikastike

Katsoin tänään koulusta päästyäni erinäisiä kokkausohjelmia, joita telkkarista tuli. Yhdessä ohjelmassa oli niin mehevän näköistä naudan paistia, että oli pakko tehdä sellaista itsekin. Soitin isälle ja kyselin hyviä pikkuniksejä paistin valmistukseen. Tein paistia itse ensimmäistä kertaa, joten myös lämpömittari oli ostettava kauppareissulla. Tätä pitää tehdä ehdottomasti useammin, tämä ruoka on erittäin riittoisaa ja on myös aivan taivaallisen hyvää! Ja mies teki pottumuusin, jotenkin se aina onnistuu sen tekemisessä paremmin kuin minä.

Paahtopaisti
1 kg naudan paahtopaistia
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
3 pientä tuoretta rosmariinin oksaa
mustapippuria
suolaa
timjamia
1 rkl oivariinia paistamiseen
vettä

Anna lihan levätä huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia ennen lihan valmistamista. Hiero sen pintaan suola ja mustapippuri. Laita uuni lämpenemään 125 asteeseen. Alhainen  paistolämpötila ja pitkä paistoaika ovat tämän ruuan ydin. Kuullota sipuli ja valkosipuli pannulla ja laita ne uunin kestävään vuokaan tai pataan, jossa kypsennät paistin. Paista paistin jokainen sivu umpeen, jotta se ei uunissa päästäisi kaikkea kosteutta sisältään ulos. Jos näin pääsee tapahtumaan, paistista tulee kuivaa ja sitkeää. Kun olet paistanut pinnan ruskeaksi, aseta paisti vuokaan. Lisää hieman oliiviöljyä ja oivariinia, hieman vettä pohjalle (tästä tehdään myöhemmin kastike) ja hienonnettu rosmariini ja timjami joukkoon. Tökkää lämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan keskelle, ja pistä koko komeus uuniin noin tunniksi. Jos haluat punaisen lihan, ota paisti uunista ulos, kun se on 60-asteinen. Vaaleanpunaisen paistin saat 70-75 asteisena ja täysin kypsä 80-85 asteisena. Kun otat paistin ulos uunista, kääri se foliopaperin sisälle vetäytymään noin puoleksi tunniksi.

Perunamuusi
Noin 10 perunaa
vettä
suolaa
maitoa
oivariinia

Kuori ja keitä perunat kypsiksi. Keittoaikaa voit nopeuttaa pilkkomalla perunat hieman pienemmiksi lohkoiksi. Tämän jälkeen kaada vesi pois ja murskaa perunat. Lisää maitoa ja oivariinia oman maun mukaan, riippuen kuinka notkeaa tai paksua muusia haluat.

Punaviinikastike
1 dl paistin paistolientä
1,5 dl vettä
1 pss Knorr Red Wine Sauce -jauhetta
rosmariinia
viherpippuria
rosepippuria

Vatkaa veden ja paistoliemen sekaan kattilassa pussi punaviinikastiketta. Anna kiehahtaa ja keitä kasaan miedommalla lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää mausteet kiehauttamisen jälkeen.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...