1. joulukuuta 2010

Sinappiset lihapullat ja perunamuusi

















Lihapullat
400g naudan paistijauhelihaa
1 pussi sipulikeittoa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 kananmunaa
1,5 dl vettä
grillausmaustetta
paprikamaustetta
mustapippuria
pizzamaustetta
1 rkl sinappia

Perunamuusi
n. 1 kg perunoita
2 dl maitoa
2 rkl oivariinia
(suolaa)

Kastike
3 dl vettä
1 rkl venhäjauhoja
2 rkl oivariinia
mustapippuria
grillausmaustetta
paprikamaustetta
½ lihaliemikuutio
½ rkl soijaa
1 tl sinappia ja ketsuppia

Aloita tekeminen lihapullista. Ota iso kulho, jossa sekoitat taikinan ainekset. Laita kulhoon vesi ja sipulikeitto ja jätä turpoamaan hetkeksi. Pilko kaikki sipulit. Laita 1 sipuli ja valkosipulinkynsi kulhoon, toinen sipuli pannulle. Riko munat kulhoon ja lisää jauheliha. Lisää mausteet ja sekoita hyvin. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Tässä välissä kannattaa kuoria perunat ja laittaa ne kiehumaan perunamuusia varten. Kun perunat kiehuvat, ota esiin pelti ja pyörittele siihen lihapullat. Itse käytän usein apuna ruokalusikkaa - näin saat pullista saman kokoisia ja ne kypsyvät tasaisesti. Lihapullien koosta riippuen paista niitä uunin keskitasossa 15-25 minuuttia. Lihapullat ovat kypsiä kun rasva on puskenut niistä vähän ulos ja pinta on tummanruskea.

Nyt sinulla on hyvin aikaa tehdä kastike lihapullien ja perunoiden kypsyessä. Kuullota sipulit pannulla oivariinissa, jonka jälkeen lisää jauhot. Ruskista niitä, kunnes jauhot eivät enää ole klimppeinä. Lisää jääkylmä vesi ja sekoita kunnolla (jos tämä vaihe menee pieleen, aloita alusta - et halua kastikkeeseen voijauhoklimppejä). Laita puolikas lihaliemikuutio ja soija. Lisää muut mausteet ja jätä kastike hautumaan, kunnes lihapullat ja perunamuusi on valmis. Muista sekoittaa välillä.

Kun perunat ovat kypsiä, kaada keitinvesi pois ja muussaa perunat. Lisää hieman maitoa ja tarkista koostumus. Tämän jälkeen lisää oivariini ja sekoita kunnolla. Tässä vaiheessa tarkista maku ja lisää suolaa, mikäli se mielestäsi sitä tarvitsee.

Nyt kaiken pitäisi olla valmista, joten ei muuta kuin hyvää ruokahalua!

PS. Kuvan annoksen teki mieheni tällä kertaa, mutta sain luvan käyttää kuvia. :)

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...