22. kesäkuuta 2014

Valkosipulikierresämpylät

Kierresämpylöitä! Jos tuoksua ei oteta huomioon, näitä voisi erehtyä luulemaan jopa korvapuusteiksi. Silloin kun jääkaapissa ei ole leivän päälle oikein muuta kuin vihanneksia ja Flooraa, kannattaa leipoa täytteet leivän sisälle. Nämä eivät kinkkua tai juustoa kaipaa! Kierresämpylät valmistuvatkin vähän samaan tapaan kuin korvapuustit. Valkosipulin lisäksi tai sen sijaan leipään voi laittaa väliin pilkottua aurinkokuivattua tomaattia, oliivia, kinkkusuikaleita.. Lähes mitä tahansa keksii.













Valkosipulikierresämpylät
5 dl maitoa
1 ps kuivahiivaa
4 dl neljän viljan puurohiutaleita
2 dl ruisjauhoa
4-5 dl vehnäjauhoja
2 rkl tummaa siirappia
1 tl suolaa
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl oliiviöljyä

1 dl sulatettua margariinia
4 valkosipulinkynttä

Lämmitä maito vähän päälle kädenlämpöiseksi (42 astetta). Lisää puurohiutaleet, kuivahiiva, siirappi, siemenet ja suola. Sekoita hyvin. Alusta mukaan ruisjauhot ja puolet vehnäjauhoista. Lisää oliiviöljy ja vaivaa taikinaa, lisää jauhoja mikäli se ei millään meinaa irrota käsistä. Mitä vähemmän jauhoja, sitä mehevämpiä sämpylöitä. Kun taikinaa on vaivattu tarpeeksi (15 minuuttia), peitä kulho liinalla ja jätä taikina lämpimään paikkaan kohoamaan puoleksi tunniksi.

Pilko tällä välin valkosipulinkynnet ja sekoita ne sulaan rasvaan. Jauhota leivonta-alusta ja kädet hyvin ja kaada taikina alustalle. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi, vähän kuin korvapuusteja tehdessä. Levitä valkosipulivoi taikinalle. Rullaa taikina pötköksi ja sulje liitoskohta hyvin. Leikkaa veitsellä samankokoisia sämpylöitä. Paista uunissa keskitasolla 10-15 minuuttia, riippuen sämpylöiden koosta. Minulla sämpylöitä tuli 18 kappaletta yhteensä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...