12. maaliskuuta 2011

Rosmariinivalkosipulileivät

Tänään teki hirveästi mieli valmistaa jotain lisukkeeksi makaronilaatikolle. Katsoin taas jälleen jotain kokkiohjelmaa TV:stä, kun siellä tehtiin rosmariinivalkosipulileipiä. Niitä oli aivan pakko kokeilla. Nämä leivät sopivat hyvin joko alkupaloiksi tai sitten vaikka keiton oheen. Nauttikaa!

Rosmariinivalkosipuliöljy
2 dl oliiviöljyä
3 tuoretta rosmariinin oksaa
3 valkosipulin kynttä
1 rkl Chili Explosion -maustetta

Mittaa öljy kattilaan ja kuumenna sitä ihan pienellä lämmöllä. Rosmariinin oksista ja valkosipulin kynsistä olisi tarkoitus valmistaa tahnaa. Sen voi tehdä joko veitsellä (kuluu aikaa), morttelissa tai sitten yksinkertaisesti tehosekoittimessa, kuten itse tein. Heitin myös mausteet joukkoon ja tämän jälkeen koko tahna lisättiin öljyyn. Keittelin ja annoin makujen irrota öljyyn noin 5 minuuttia, jonka jälkeen kaadoin koko kattilan sisällön kahvikuppiin. Pistin foliota päälle ja annoin sen maustua vielä noin parisen tuntia ennen käyttöä.

Rosmariinivalkosipulileivät
12 viipaletta Vaasan Rouhe viipaleita (tai muuta saman mallista leipää)
aikaisemmin valmistettu öljy

Paahda leipiä noin kolme kappaletta kerrallaan pannulla. Käännä leipä kun toinen puoli on hieman paahtunut, ja levitä sen päälle öljyä. Muista sekoittaa ettei valkosipuli ja rosmariini jää kupin pohjalle. Käännä leipä ympäri ja toista sama käsittely toiselle puolelle. Käännä vielä kerran ja kun leivät ovat kullanruskeita, ne ovat valmiita. Yhden leivän paistamiseen meni aikaa ehkä noin pari minuuttia.

11. maaliskuuta 2011

Chocolate Chip Cookies

Vaikka en tehnytkään täysin amerikkalaista versiota näistä kekseistä, nimesin ne silti Chocolate Chip Cookieseiksi. Tutkin erilaisia reseptejä ja totesin, ettei meillä ole kaapissa edes ohjeeseen tarvittavia jauhoja (self-raising flour). Turhauduin ajatuksesta etten saisikaan näitä herkullisia keksejä, joten päätin soveltaa reseptin täysin omasta päästäni. Muistutuksen sanana se, että keksit leviävät uunissa ihan kiitettävästi - tämän unohdin itse ottaa huomioon.. Ei se mitään, onneksi veitsellä saa eroteltua ne suoraan paiston jälkeen ilman että tulee muruja.

Chocolate Chip Cookies
200 g oivariinia
2 kananmunaa
2,5 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
5 dl vehnäjauhoja
100 g Fazerin sinistä rouhittuna

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa sulatettu rasva, sokeri ja munat kuohkeaksi. Tämän jälkeen heitä vispilä pesuun ja ota iso lusikka tai kauha tilalle. Vatkaaminen tuhoaa taikinan rakenteen täysin, loput aineet on paras käännellä joukkoon. Eli siis lisää vanilliinisokeri ja leivinjauhe ja sekoita. Lisää jauhoja, kunnes taikina on sellaista, että se irtoaa sekoitusvälineestä. Lisää suklaarouhe ihan lopuksi ja sekoita vielä kerran.

Annostele taikinaa pellille ruokalusikalla (!) tarpeeksi kauas toisistaan. Voit vähän painaa taikinaklönttejä litteämmiksi. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

PS. Salainen raaka-aine oli tällä kertaa rakkaus, nimittäin tein näitä yllätykseksi miehelle kun toinen tuli rankan työpäivän jälkeen kotiin. Oli iloinen yllätys kuulema!

Zen Grow

Innostuin tästä kevään tulosta viime viikonloppuna ja lähdin Plantageniin heräteostoksille. Noh, varsinaisia heräteostoksia tulikin tehtyä, sillä lähdin kaupasta noin 120 euroa köyhempänä. Mutta ei se mitään, nyt on ruokiini maut taattu - ostin nimittäin itselleni Zen Grow -pöytäpuutarhan!

Kuva on Zen Growin sivuilta
Nyt siis pääsen kasvattelemaan yrttejäni ympäri vuoden. Paahtopaistia varten ostettu rosmariini pääsi jo kokeiluun. Normaalisti olisin kyseisen puskan saanut heittää jo aikaa sitten roskiin hankalan hoidettavuuden takia, mutta nyt se näyttää siltä, kuin olisin sen vasta ostanut! Aivan mahtavaa.

Nyt kun tuli ostettua noin kallis värkki, pitihän sitä samalla pistää myös yrttejä itämään. Maustebasilika ja timjami ovat jo lähteneet itämään, korianteri, persilja sekä ruohosipuli ovat vielä vähän vaiheessa. Ihanaa, mies lupasi kesäksi rakentaa minulle parvekkeelle oman pikkupuutarhan, joten voin sitten siirtää yrtit kesäksi sinne. Onneksi meillä on iso parveke (makuuhuoneen kokoinen) joka on lasitettu ja etelään päin, joten lämpöä, tilaa ja aurinkoa löytyy!

7. maaliskuuta 2011

Naudan pippuripaahtopaisti, perunamuusi ja punaviinikastike

Katsoin tänään koulusta päästyäni erinäisiä kokkausohjelmia, joita telkkarista tuli. Yhdessä ohjelmassa oli niin mehevän näköistä naudan paistia, että oli pakko tehdä sellaista itsekin. Soitin isälle ja kyselin hyviä pikkuniksejä paistin valmistukseen. Tein paistia itse ensimmäistä kertaa, joten myös lämpömittari oli ostettava kauppareissulla. Tätä pitää tehdä ehdottomasti useammin, tämä ruoka on erittäin riittoisaa ja on myös aivan taivaallisen hyvää! Ja mies teki pottumuusin, jotenkin se aina onnistuu sen tekemisessä paremmin kuin minä.

Paahtopaisti
1 kg naudan paahtopaistia
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
3 pientä tuoretta rosmariinin oksaa
mustapippuria
suolaa
timjamia
1 rkl oivariinia paistamiseen
vettä

Anna lihan levätä huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia ennen lihan valmistamista. Hiero sen pintaan suola ja mustapippuri. Laita uuni lämpenemään 125 asteeseen. Alhainen  paistolämpötila ja pitkä paistoaika ovat tämän ruuan ydin. Kuullota sipuli ja valkosipuli pannulla ja laita ne uunin kestävään vuokaan tai pataan, jossa kypsennät paistin. Paista paistin jokainen sivu umpeen, jotta se ei uunissa päästäisi kaikkea kosteutta sisältään ulos. Jos näin pääsee tapahtumaan, paistista tulee kuivaa ja sitkeää. Kun olet paistanut pinnan ruskeaksi, aseta paisti vuokaan. Lisää hieman oliiviöljyä ja oivariinia, hieman vettä pohjalle (tästä tehdään myöhemmin kastike) ja hienonnettu rosmariini ja timjami joukkoon. Tökkää lämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan keskelle, ja pistä koko komeus uuniin noin tunniksi. Jos haluat punaisen lihan, ota paisti uunista ulos, kun se on 60-asteinen. Vaaleanpunaisen paistin saat 70-75 asteisena ja täysin kypsä 80-85 asteisena. Kun otat paistin ulos uunista, kääri se foliopaperin sisälle vetäytymään noin puoleksi tunniksi.

Perunamuusi
Noin 10 perunaa
vettä
suolaa
maitoa
oivariinia

Kuori ja keitä perunat kypsiksi. Keittoaikaa voit nopeuttaa pilkkomalla perunat hieman pienemmiksi lohkoiksi. Tämän jälkeen kaada vesi pois ja murskaa perunat. Lisää maitoa ja oivariinia oman maun mukaan, riippuen kuinka notkeaa tai paksua muusia haluat.

Punaviinikastike
1 dl paistin paistolientä
1,5 dl vettä
1 pss Knorr Red Wine Sauce -jauhetta
rosmariinia
viherpippuria
rosepippuria

Vatkaa veden ja paistoliemen sekaan kattilassa pussi punaviinikastiketta. Anna kiehahtaa ja keitä kasaan miedommalla lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää mausteet kiehauttamisen jälkeen.

1. maaliskuuta 2011

Mokkapalat

Pitkästä aikaa oli pakko tehdä tätä suurta herkkua. Viimeksi muistan leiponeeni mokkapaloja ollessani alle 13-vuotias. Reseptiä sai hetken kaivaa arkistojen syövereistä, mutta löysin sen! Tässä sama ohje kaikille jakoon, nopea ja erittäin helppo tehdä. Strösselit vain puuttuivat luomuksen päältä.

 















Pohja
200 g oivariinia
1,5 dl sokeria
5 dl jauhoja
1 prk kermaviiliä
3 kananmunaa
3 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
5 rkl tummaa kaakaojauhetta

Kuorrute
300 g (eli 1 pkt) tomusokeria
5 rkl kahvia
5 rkl oivariinia
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vanilliinisokeria

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sulata rasva ja vaahdota se sokerin kanssa. Lisää munat ja kermaviili ja vatkaa huolella. Voit joko yhdistää kuivat aineet keskenään tai sitten lisätä aineita yksitellen. Itse laitan aina ensin leivinjauheen, vanilliinisokerin ja kaakaojauheen, sekoitan ne kunnolla joukkoon ja sitten laitan jauhoja sen verran, että taikinasta tulee tarpeeksi kiinteätä. Tämän jälkeen kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja paista noin 15-20 minuuttia.

Kun pohja on uunissa, on sillä välin hyvin aikaa valmistella kuorrute. Sulata rasva ja lisää joukkoon kahvi. Tämän jälkeen lisää vanilliinisokeri ja kaakaojauhe. Laita tomusokeria niin paljon, että kuorrutteesta tulee niin paksua, että sitä voi periaatteessa muotoilla. Kun levität kuorrutteen kuuman pohjan päälle, se levittyy siihen käytännössä itsekseen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...