24. kesäkuuta 2014

Kaalipata

Tänään piti ottaa konsultaatiopuhelua isälle. Oman lapsuuteni suurinta herkkua oli kaalipata, joka oli meillä sunnuntairuoka. Joskus kun olimme etelänmatkalla välimerellä, alkoi meillä kaikilla tehdä kamalasti mieli kaalipataa, eikä siinä paljoa vaihtoehtoja jäänyt. Kaalipataa oli saatava. Pienessä keittiössä isä sitten väänsi kaalipadat - ja tulipa siinä toisistakin huoneista naapurit ihmettelemään, että mikä tuoksuu näin hyvältä! Tänään myös oma mies suostui pitkin hampain maistamaan tätä ruokaa, hänellä on lapsuudesta jäänyt traumoja pahoista kaaliruuista. Hänen lausahduksensa oli: "Eihän tää olekaan niin pahaa!" - yksi ihminen taas käännytetty. Eli nyt siis padat esiin, tämä on hyvää!
















Kaalipata
1,3 kg valkokaalia (varhaiskaali käy hyvin)
400 g sikanautajauhelihaa
(porsaan kylkeä)
1 sipuli
5 reilua ruokalusikallista tummaa siirappia
1 rkl mustapippuria
n. 10 kpl maustepippureita (kokonaisia)
suolaa pari hyppysellistä

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Pilko kaali suikaleiksi ja heitä isoon kattilaan (5 litran kattila oli juuri sopiva tälle määrälle, mahtui koko satsi kerralla). Laita tilkka vettä pohjalle, ettei kaali pala pohjaan. Ala pehmentää kaalia miedolla lämmöllä (levy asento 3-4), muista sekoitella välillä. Tällä välin kun kaali pehmenee, silppua sipuli ja kuullota sitä padassa. Lisää jauheliha ja ruskista hyvin. Jos ostit possun kylkeä, josta tulee hyvää makua pataan, ruskista se myös. Itse unohdin tämän herkun kokonaan, mutta toimii erittäin hyvin ilmankin. Kaada joukkoon siirappi, saa olla ihan reiluja ruokalusikallisia. Ripottele pippurit ja suola. Laita suolaa mieluummin liian vähän kuin liikaa, sitä voi aina lisätä lautaselle. Kun kaali on pehmennyt kauttaaltaan, lisää se pataan ja sekoita ainekset hyvin sekaisin. Laita pataan kansi päälle ja uuniin keskitasolle. Kypsennä pari tuntia, tuoksu kyllä kertoo, koska ruoka on valmista! Kylkeen lasi maitoa ja pala ruisleipää, mmmmm....

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...