6. helmikuuta 2013

Gumbo

Katsottiin tässä pari päivää sitten Disneyn vuonna 2009 ilmestynyttä Prinsessa ja sammakko -elokuvaa, jossa tanssitaan jazzin tahtiin, harjoitetaan voodoota ja näiden välissä aina keitellään gumboa. Ajatus tästä herkullisen kuuloisesta ruoasta jäi muhimaan jonnekin alitajuntaan. Aikani googlettelin erilaisia gumbon ohjeita ja tulin seuraavanlaiseen lopputulokseen; gumbossa täytyy olla paljon sipulia, paprikaa, selleriä ja kunnollinen roux. Vehnäjauhorasvasuuruste siis. Huomasin, että tämä roux on jokseenkin pyhä asia gumbossa ja tulisi valmistaa oikein. Jotkut eivät välitä siitä niinkään, vaan käyttävät suurustavan ominaisuuden omaavia kasviksia, kuten okraa. Minä päätin tarttua tähän haasteeseen. Gumboon voi ilmeisesti laittaa kaikkea kanasta äyriäisiin, mutta muista - paprika, sipuli, selleri. Itse en pidä selleristä, mutta koska se kuuluu tähän kolminaisuuteen tässä ruuassa, en voinut olla laittamatta sitä. Joskin ehkä huijasin hieman...

















Kana-chorizogumbo
oliiviöljyä
600 g kanan maustamattomia rintafileitä
260 g chorizomakkaraa
5 siivua pekonia
1 punainen paprika
500 g bataattia
1 nippu kevätsipulia
1 iso sipuli
5 valkosipulinkynttä
1 iso pala juuriselleriä (oikeaan versioon varsiselleriä)
1 iso punainen chili
1 pieni punainen chili
1 l kanalientä
3 rkl vehnäjauhoja
mustapippuria
paprikamaustetta
valkosipulijauhetta
chilirouhetta
cayannepippuria
ripaus sokeria
1 ruukku persiljaa
reilusti timjamia

Paloittele kaikki kasvikset. Paista chorizoa kattilan pohjalla oliiviöljyssä niin, että se kypsyy hieman. Pilko kana ja pekoni. Mausta kana paprikamausteella, mustapippurilla, chilirouheella, sokerilla, cayannepippurilla, suolalla ja valkosipulijauheella. Paista lihat pannulla kypsäksi ja siirrä sivuun. Kattilan pohjalle pitäisi jäädä melkolailla rasvaa ja mausteita. Heitä joukkoon vehnäjauhot ja ala ruskistaa. Kuinka ruskeaksi sitten? Se riippuu sinusta, mielipiteitä on ilmeisesti yhtä paljon kuin on gumboa tekeviä kokkeja.

Heitä joukkoon kasvikset ja lisää öljyä, nosta lieden lämpötilaa ja kypsennä viitisen minuuttia. Kaada joukkoon lihat ja kiehuva kanaliemi sekä timjami. Sekoita hyvin ja anna porista miedolla lämmöllä kannen alla 30-40 minuuttia. Noin 5 minuuttia ennen kuin nostat gumbon liedeltä, lisää silputtu persilja keitokseen. Koska itse en pidä selleristä, poistin sellerinpalan tässä kohtaa.

Tarjoile sellaisenaan tai riisin kanssa!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...