13. joulukuuta 2012

Picadinho de carne

Talven kylmiin päiviin käy hyvin pataruoka suoraan Brasiliasta. Suomeksi käännettynä nimi olisi yksinkertaisesti lihamuhennos. Mitä pidempään pata hautuu uunissa, sitä mehevämpi on tämän ruuan lopputulos!



 Picadinho de carne
400 g naudan palapaistia
5 rkl vehnäjauhoja
4 salottisipulia
6 kpl kirsikkatomaatteja
200 g Apetit herne-maissi-paprikaa
200 g Apetit herne-maissi-porkkanaa
3 valkosipulin kynttä
1 ruukku persiljaa
3 laakerinlehteä
2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl mustapippuria
2 lihaliemikuutiota
2 tl pizzamaustetta
1 tl Pasta Basilico -mausteseosta
0,5 tl Chili Explosion -mausteseosta
0,7 l vettä


Ota lihat huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen padan valmistusta. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Pilko salottisipulit, puolita kirsikkatomaatit, pienennä valkosipulit ja silppua persilja. Pyörittele lihapalat jauhoissa. Kuullota sipuleita, valkosipulia ja tomaatteja oliiviöljyssä. Lisää lihapalat ja paista niiden pinta umpeen kauttaaltaan. Lisää valkoviinietikka ja kaavi padan pohjaan tarttuneet maut irti. Laita pataan myös pakastevihannekset, vesi ja mausteet. Sekoita kunnolla ja laita padan kansi kiinni ja pata uuniin vähintään 2 tunniksi, ettei liha jää sitkeäksi. Tarjoa riisin kanssa!

11. joulukuuta 2012

Currypossu

Tätä ruokaa meillä on syöty pienestä pitäen. Alkuperäinen ruoka sisältää myös mustia kivettömiä oliiveja ja kerman kuuluisi olla kunnon kuohukermaa (eikä kevytversioita). Tähän ruokaan tulee ehdottomasti käyttää juuri yhtä tiettyä currya, muuten tämä ei maistu oikealta. Harmi, että sitä myydään nykyään kovin harvoissa kaupoissa. Aina kun onnistunkin sitä jostain löytämään, hamstraan sitä monta purkkia!



















Currypossu
600 g porsaan sisäfilettä
2 prk Flora ruoka kevyt & paksu -ruokakermaa
1 punainen paprika
1 purjo
2 valkosipulin kynttä
5 tl Santa Marian Erittäin vahvaa currya
1 rkl soijaa
1 rkl tomaattipyrettä
ripaus paprikajauhetta, mustapippuria, suolaa ja valkosipulijauhetta

Pilko paprika, purjo ja valkosipulit. Irrota sisäfileestä ylimääräiset läskit ja paloittele liha. Kuullota kasviksia pannulla hetki, lisää lihat ja ruskista. Lisää soija ja ruokakerma. Laita joukkoon loputkin mausteet, sekoita ja anna hautua miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Tarkista maku ja tarjoile riisin kera!

8. joulukuuta 2012

Lämminsavulohipestopastavuoka

Vaikka ruuan nimi onkin melkoinen sanahirviö, on maku kuitenkin erittäin maukas! Ja vaikka tähän kalaa tuleekin yllättävän vähän, riittää tästä helposti ainakin 6 annosta. Todella täyttävää ja tuhtia sapuskaa. :)




















Lämminsavulohipestopastavuoka
150-200 g lämminsavulohta
1 prk Barilla -pestoa
2,5 dl Mustapekka -ruokakermaa
90 g parmesanlastuja
5 dl makaronia

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Keitä makaronit ja kaada vuokaan. Paloittele lämminsavulohi ja lisää se peston, juuston ja kerman kanssa vuokaan. Sekoita hyvin. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

3. joulukuuta 2012

Tryffelisuklaalla kuorrutettu Wiener Nougat -kakku

Mies pääsee kohta töistä, koti on siivottu ja tuoksuu kakulle. Sauna on lämpeämässä ja pöydässä odottaa kuuma glögi ja vastaleivottu tryffelisuklaalla kuorrutettu Wiener Nougat -kakku. Joskus on ihan okei syödä jälkkäri ennen pääruokaa. :)

















Tryffelisuklaalla kuorrutettu Wiener Nougat -kakku
100 g Wiener Nougat Crushia (leivontahyllystä)
100 g Oivariinia
1½ dl sokeria
3 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
200 g bulgarianjogurttia
n. 4 dl vehnäjauhoja

12 kpl Brunbergin tryffelisuklaata (tai 3 riviä Fazerin sinistä)
5 rkl vahvaa kahvia
4 dl tomusokeria
2 rkl Wiener Nougat Crushia

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vaahdota voi ja sokeri, vatkaa munat joukkoon. Lisää jogurtti ja sekoita. Heitä leivinjauhe joukkoon ja kääntele jauhot taikinaan nuolijalla, älä vatkaa. Lopuksi lisää taikinaan Wiener Nougat Crush. Kaada jauhotettuun irtopohjavuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 45 minuuttia.

Kun kakku on tullut uunista ja hieman jäähtynyt, tee kuorrutus. Keitä kahvit ja sulata suklaat vesihauteessa. Lisää suklaaseen tomusokeri ja sekoita. Lisää kahvia kunnes kuorrute on sopivan löysää levitettäväksi. Jos kuorrutteesta tulee liian löysää, lisää tomusokeria. Laita kakku vielä viileään, jotta kuorrute hyytyisi nopeasti. Ripottele päälle koristeeksi Wiener Nougat Crushia.

Lime-valkosuklaajuustokakku

Tein vuosi sitten joulupöytään viemisiksi lime-valkosuklaajuustokakun. Kakku oli erittäin maukasta ja hyvin riittoisaa. Kakku kannattaa ehdottomasti valmistaa jo viimeistään tarjoilua edeltävänä päivänä.




















Lime-valkosuklaajuustokakku (⌀ 26 cm)
250 g Digestive-keksejä
75 g Oivariinia

7 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
500 g Mascarpone-juustoa
130 g valkosuklaata
3 limen mehu
½ dl sokeria
1 vaniljatangon siemenet

3½ dl Sitruuna-lime Juissia
1 limen mehu
4 liivatelehteä

1 karambola koristeluun

Murskaa keksit ihan jauhoksi ja sekoita oivariinin kanssa. Painele keksimassa leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin.

Laita liivatteet kylmään veteen. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi, sekoita mascarpone-juuston kanssa. Lisää sokeri ja vaniljatangon siemenet sekä raastettu valkosuklaa. Purista limettien mehut kattilaan ja lisää liotetut liivatelehdet. Kun lehdet ovat sulaneet joukkoon, kaada se ohuena nauhana tuorejuuston joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada seos irtopohjavuokaan jähmettyneen keksipohjan päälle ja laita takaisin jääkaappiin. Anna kakun hyytyä tässä kohtaa pari tuntia ennen päällyksen tekemistä.

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan noin 5 minuutiksi. Kuumenna kattilassa mehut ja lisää joukkoon liivatteet. Kaada kiille tuorejuustotäytteen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Voit vielä seuraavana päivänä leikata karambolasta nättejä tähtikuvioita kakun päälle koristeeksi. 

Auratimbaalit

Tässäpä hyvä vaihtoehto ainaisten keitettyjen perunoiden, pastan tai riisin tilalle.


















Auratimbaalit
3 keskikokoista perunaa
2 isoa porkkanaa
1 pss Aurajuusto-murua
1 kananmuna
1 rkl vehnäjauhoja
mustapippuria
suolaa

Kuori ja raasta porkkana ja raa'at perunat. Itse tein aika karkeaa raastetta, jotta lopputulos ei olisi ihan muhjua. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja täytä muffinsivuuat puolilleen tai muotoile suoraan pellille. Paista 200 asteessa uunin keskiosassa noin 20 minuuttia.

1. joulukuuta 2012

Kanan rintafileet, mojo-kastike ja paistetut chiliperunat

Mojo-kastikkeen reseptin löysin jostain internetin syövereistä kesällä, kun grillauskausi oli parhaimmillaan. Tämä kastike käy erinomaisesti grilliruokien kanssa, sekä kaiken paistettavan lihan kera. Itseasiassa se on niin hyvää, että voisinpa dipata myös tortillachipsejä tai viipaloituja vihanneksia siihen. Tätä kastiketta ei kypsennetä missään vaiheessa ja tarvitset sen tekemiseen sauvasekoitinta. Lisäksi kastike on erittäin terveellinen ja sisältää paljon esimerkiksi C-vitamiinia ja muita antioksidantteja lisäten vastustuskykyä.















Mojo-kastike
1 punainen paprika
2 tomaattia
1 iso punainen chili
2 valkosipulinkynttä
1 tl mustapippuria
1 tl paprikamaustetta
1/3 tl valkosipulimaustetta
3 rkl valkoviinietikkaa
1,5 rkl sokeria


Pese ja pilko tomaatti ja paprika lohkoiksi. Pilko chili ihan pieneksi. Jos et halua kovin tulista lopputulosta, poista chilistä siemenet. Laita paprika, tomaatti ja chili korkeaan astiaan ja soseuta sauvasekoittimella juoksevaksi. Hienonna valkosipuli veitsellä (ei sauvasekoittimella, tulee kitkerää!) ja lisää se valkoviinietikan ja muiden mausteiden kanssa kastikkeeseen. Sekoita lusikalla ja laita jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi ennen syömistä. Vinkki! Jos chilin siemeniä pääsi lipsahtamaan kastikkeeseen liikaa, laita enemmän sokeria. Se taittaa tulisuutta.

Paistetut chiliperunat
5 perunaa
2 rkl sweet hot chili saucea
paprikamaustetta
mustapippuria
valkosipulijauhetta
Chili Explosion -mausteseosta
suolaa

Kuori ja pilko perunat lohkoiksi. Keitä niitä koosta riippuen noin 10-15 minuuttia tai kunnes ne ovat hieman pehmenneitä. Valuta vesi ja kaada perunat pannulle. Mausta perunat ja kypsennä pannulla vielä noin 5 minuuttia, jotta perunoihin tulee rapea kuori.

Kanan rintafileet maustoin kuten viljaporsaan ohutleikkeet, mutta paistoin niitä uunissa uunivuuassa keskitasolla 225 asteessa 20 minuuttia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...