26. huhtikuuta 2011

Beef Jerky

Olin työporukan kanssa pari viikkoa sitten risteilyllä. Dagen efterinä tuli sitten kamala himo tähän aivan tajuttomaan herkkuun - kuivalihaan, jota Beef Jerkyksikin kutsutaan. Valitettavasti tällä herkulla on myös hintaa, taitaapi 150 g:n pakkauskin lähennellä sitä 4 € nykypäivänä.. Joten ratkaisin ongelman pääsiäisen alla sillä, että tein tätä herkkua itse! Tuli aivan tajuttoman hyvää ja ehdottomasti suosittelen tätä ohjetta muillekin kuivalihan ystäville.

Tämä herkku säilyy oikein pakattuna jopa kuukausia. Paitsi tietysti se säilyvyys laskee dramaattisesti, mikäli lihasta tulee tarpeeksi hyvää. Tein itse marinadin ilman mittoja. Sanoisinko, että valmista marinadia tuli noin kolme desiä.
Lihat laitettu kuivumaan 5 min ennen kuvan ottamista.

Beef Jerky
1 kg naudan paistia

Marinadi
soijaa
valkoviinietikkaa
vettä
2 valkosipulin kynttä
ketsuppia
paprikamaustetta
Chili Explosion -maustetta
mustapippuria

Kääri paisti leivinpaperiin ja laita se kohmettumaan noin kolmeksi tunniksi pakastimeen. Lihan siivuttaminen helpottuu huomattavasti. Mikäli omistat ihan lihaleikkurin, voi tämän pakastusvaiheen jättää väliin. Leikkaa lihasta niin ohuita siivuja kuin kykenet. Omani olivat hiukan alle 0,5 cm paksuja. Uita kaikki lihat yksitellen marinadissa, ja kaada loput lihojen päälle marinointikulhoon. Anna maustua yön yli jääkaapissa.

Tämä vaihe oli kaikista työläin - nimittäin ylimääräisen marinadin poisto. Varaa tähän tarpeeksi erittäin imukykyistä paperia. Kaiva esiin myös coctail-/hammastikkuja (ei missään nimessä maustettuja, tulee pahaa lihaa!) ja ripusta lihat tikkujen avulla roikkumaan uunin ritilältä ylätasolta. Jätä uunin luukku auki (jos käytät kiertoilmauunia, luukun voi pitää kiinni) ja säädä lämpötila 50-70 asteeseen. Korkeammassa lämpötilassa liha alkaa kypsymään, mikä taas ei ole ollenkaan haluttu reaktio. Lihan on tarkoitus kuivua.

Omalla kohdalla lihojen kuivuminen otti aikaa vähän päälle 20 tuntia. Kuivuneen lihan tunnistaa siitä, että kun lihaa vääntää, se jää siihen asentoon. Myös jos yrität repiä lihaa kahtia, muuttuu liha valkoiseksi. Lihapalojen koosta riippuen kuivuminen vie aikaa 10-22 tuntia.

Itse pakkasin lihat ilmatiiviiseen muovirasiaan. Näitä säilytetään jääkaapissa, vaikka monessa lähteessä puhutaan myös, että huoneenlämmössäkin voi näitä säilytellä. Itse en uskaltanut kuitenkaan ottaa sitä riskiä, että joku lihanpala olisikin jäänyt sisältä kosteaksi ja alkaisi mädäntyä.. Siinä olisi sitten koko erä pilalla.

Ja vielä sellainen vinkkivitonen, että näiden tekoon kannattaa varata runsaasti aikaa! Itse aloitin näiden vääntämisen perjantaina illalla ja syömään päästiin sunnuntaina.

Valmiit Beef Jerkyt

7. huhtikuuta 2011

Itämainen kanakeitto

Pahoittelen, etten ole viimeaikaisilta koulukiireiltäni pahemmin ehtinyt tätä blogia päivitellä. Näin harmaana sadepäivänä teki mieli jotain lämmintä ja täyttävää ruokaa. Meillä oli broilerin rintafileitä valmiina jääkaapissa, joten ajattelin, että tekisin niistä jotain. Ja siitähän se ajatus sitten lähti..

 















Itämainen kanakeitto
600g hunajamarinoituja broilerin rintafileitä
1 tomaatti
1 punainen paprika
150g sokeriherneen palkoja
2 isoa porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
n. 3x3 cm pala tuoretta inkivääriä
1 tlk (4dl) kookosmaitoa
2 tl punaista currytahnaa
curryjauhetta
kurkumaa
5 rkl sitruunamehua
4 dl vettä
Chili Explosion -maustetta
2 tl kalakastiketta
200 g nuudeleita

Pilkoin ensin kanan rintafileet suikaleiksi. Heitin ne padan pohjalle, jonne olin pilkkonut sipulin ja valkosipulin. Paistoin kanat puolikypsäksi ja lisäsin kookosmaidon, veden sekä currytahnan. Pilkoin muut kasvikset sopivan kokoisiksi ja lisäsin ne joukkoon. Tämän jälkeen pistin kaikki mausteet joukkoon, jonka jälkeen siirsin padan uuniin 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi. Otin padan ulos uunista ja murustin nuudelit joukkoon. Tämän jälkeen pata sai vetäytyä sammutetussa uunissa vielä 10 minuuttia.

Tuli muuten hyvää! Muistathan tarkistaa, kestääkö patasi liedellä paistamista. Kaikki eivät kestä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...